Perlivá a šumivá vína
Vinařův zápisník I.
Jaký je tedy rozdíl mezi šumivým a perlivým vínem? 🙂
Při otevření láhve se šumivé víno vyznačuje unikáním oxidu uhličitého, které vzniklo z kvašení.
Naproti tomu perlivé víno je oxidem uhličitým plněno.
Šumivé víno
Šumivé víno se vyznačuje unikáním oxidu uhličitého výhradně z kvašení a přetlak způsobený oxidem uhličitým vykazuje v uzavřené nádobě při 20 °C nejméně 3 bary.
I tady máme určité dělení. Ale jen ve zkratce:
– Jakostní šumivé víno – sekt
– Jakostní šumivé víno stanovené oblasti – sekt s.o.
– Pěstitelský sekt
– Aromatické jakostní šumivé víno
– Aromatické jakostní šumivé víno stanovené oblasti -> aromatický sekt s.o.
Rozdíl mezi jednotlivými druhy je zejména v jakosti hroznů, ze kterých se vyrábí nebo v místní příslušnosti či speciální specifikaci stanovené zákonem. Pro nás je ale mnohem zajímavější rozdělení podle množství zbytkového cukru na další stránce.
Perlivé víno
Perlivé víno se odlišuje tím, že mohou mít menší obsah alkoholu a lze je, na rozdíl od šumivých vín, uměle obohatit o oxid uhličitý.
Taková vína můžeme dělit na dva druhy:
– Perlivé víno dosycené oxidem uhličitým
– Jakostní perlivé víno
Odlišnost perlivých vín opět zpočívá v kvalitě hroznů, ze kterých byla vyrobena.
Dělení šumivých vín
Brut nature – „přírodně tvrdé“ s obsahem cukru méně než 3 g/litr. Zajímavostí je, že se zde po druhotném kvašení cukr nepřidává.
Extra brut – „zvláště tvrdé“. Toto šumivé víno má o něco vyšší limit pro obsah cukru (0 až 6 g/l).
Brut – „tvrdé“ s obsahem cukru nižším než 12 g/l Vám nejvíce zachutná se slaným zákuskem či lehkou pochutinou.
Extra dry (extra sec) – „zvláště suché“ obsah cukru mezi 12 až 17 g/l
Sec – „dry“ – „suché“ obsah cukru mezi 17 až 32 g /l.
Demi-sec – „polosuché“ obsah cukru mezi 32 až 50 g/l.
Doux – „sweet“ – „sladké“ obsah cukru je vyšší než 50 g cukru/l.