Irsai Oliver

Původ a rozšíření

Původ odrůdy Irsai Oliver se připsuje Maďarsku, kde je taky hodně rozšířena, avšak najdeme ji i v menším rozsahu na Ukrajině a Transylvánii, na Slovensku v malokarpatské a podunajské oblasti a v poslední době také v České republice na jižní Moravě. O vyšlechtění se postaral pan Pál Kocsis v Maďarsku v roce 1930, kdy se mu povedlo zkřížit odrůdy – „Bratislavské biele“ x „Čabaňská perla“. V Listině povolených odrůd je zapsána od roku 1975. [1]

Charakteristika keře

Irsai Oliver je znám i jako pod jmény Muskat Oliver, Zolotistyj rannij, Iršaj, Aranylo, Irsai, Korai aranilo, Oliver Irsai, Zolotistyi rannii, Carola, Muscat Oliver, Muskat Irsai Oliver.

Keř: řídce olistěný, letorosty zaujímají rozkleslou polohu, delší fazochy
Listy: menší, pětilaločné s hlubokými zářezy, řapíkový výřez otevřený
Hrozny: střední až velké, rozvětvené, kónické
Bobule: žluté, s pevnou, silnou slupkou a s příjemnou muškátovou chutí [1]

Irsai Oliver [2]

Charakteristika vína

Vína jsou jemná, aromatická, muškátová, s nízkým obsahem kyselin. Při delším ležení však často hořknou a hodí se ke scelování. Velmi často se víno Irsai Oliver využívá do směsí s víny kyselejšími, nejvhodnější je směs s Ryzlinkem vlašským. V posledním období se s velkým úspěchem využívá k výrobě šumivých vín a často nalézá uplatnění při výrobě burčáků. Jako čisté odrůdové víno stárne rychle, a proto není vhodné k archivování. [1]

Při stolování lze však podávat jako aperitiv a k dezertům. [1]

Barva: světle žlutá
Vůně: muškátově kořenitá
Chuť: nízký obsah kyselin, muškátová chuť, méně plná, krátká, někdy s hořčinkou
Ve vůni a chuti můžeme hledat: muškát

Biologické a hospodárné vlastnosti

Začátek rašení: Je středně raný (ve 2. – 3. dekádě dubna).

Růst:
 Je středně bujný až bujný, rozkladitý.

Odolnost proti zimním a jarním mrazům:
 Je spíše méně odolná proti zimním mrazům a citlivá na jarní mrazíky.

Odolnost proti chorobám:
 Je napadána peronosporou, dobře odolává oidiu a Botrytis cinerea.

Odolnost proti škůdcům:
 Hrozny bývají napadány vosami a ptáky, což může značně snížit výnos.

Kvetení a opylení:
 Kvete v 1. dekádě června. Květy málo opadávají.

Zrání:
 Začíná koncem července. Dozrává raně, v první polovině srpna.

Výnosy a kvalita hroznů:
 Pravidelné výnosy dává jen v jižních oblastech Slovenska. Jsou střední, 5–9 t/ha. Obsah cukru je 17–20 °NM, obsah kyselin v moštu 6–7 ‰. I když nepatří k vysoce úrodným odrůdám, plodí více než „Čabaňská perla“, brzy a pravidelně. [1]

Pěstitelské požadavky

Poloha a půda: Má zvýšené nároky na teplo. Vyžaduje záhřevné půdy. Dobře se daří i v lehčích půdách. Nesnáší suchá stanoviště. Nejpěknější hrozny tvoří na jižních svazích v hlubších propustných půdách.

Podnože: Vyhovují Vitis berladieri x Vitis riparia Kober 5 BB, Teleki 5 C a Craciunel 2. Na málo vápenitých půdách doporučují Rumuni Vitis riparia Portalis.

Řez a vedení: Dobře snáší dlouhý řez, se zatížením 8–10 oček na 1 m2. Při velkém přetížení opadávají květy. Vhodný je srdcový řez na vysokém vedení. Na zahrádkách vyhovují velké tvary – pergoly. [1]

Použité zdroje:
[1] – https://www.znovin.cz/odruda-irsai-oliver
[2] – http://www.znalecvin.cz/