Třetí zářijový týden se těšíme teplému a slunečnému počasí, což výrazně pomohlo pozitivnímu posunu v dozrávání všech odrůd. Předpověď se zatím jeví příznivě, to můžeme vidět v grafu níže. Ze začátku období od 17.9. do 25.9. 2020 sice dojde k ochlazení a občasným přeháňkám, ale dále by mělo panovat slunečné počasí s průměrnými teplotami kolem 22°C. [1]

Kvalitativní parametry hroznů mají předpokládaný vývoj u mnoha odrůd. Cukernatost u bílých odrůd se za týden průměrně zvýšila o 2,5°NM. Nejvyšší cukernatost byla naměřena u Tramínu červeného a Chardonnay. V grafu je přehled vzestupu cukernatosti v jednotlivých podoblastech právě u Chardonnay. [1]

Potvrzuje se také trend poklesu kyseliny jablečné a titrovatelných kyselin. Kyselina jablečná se snížila o 1,6 g/l a titrovatelné kyseliny klesly o 2 g/l. [1]

Nyní dochází převážně ke sběru odrůdy Müller Thurgau a Muškát moravský. Müllery mají aktuálně cukernatost kolem 17 °NM, titrovatelné kyseliny v rozmezí 7–9 g/l a hodnotu pH v průměru 3,35. U Muškátů se pH zvýšilo již na nepříznivých 3,64, obsah kyselin se pohybuje pod 6 g/l a cukernatost je kolem 19 °NM. Mošty s nízkým obsahem kyselin je vhodné dokyselit a upravit tím hodnotu pH. Optimální pro dokyselení je kombinace kyseliny vinné a kyseliny jablečné. U moštů s pH vyšší než 3,4 lze očekávat nežádoucí projevy mikrobiální kontaminace a nečistých tónů při kvašení. [1]

Dusík je klíčovou živinou pro růst kvasinek a správný průběh fermentace. Dostatek dusíku snižuje riziko pomalého kvašení a může pozitivně ovlivnit styl vína zvýšením ovocného profilu. Při pohledu na hodnoty asimilovatelného dusíku je potřeba připomenout, že je potřeba si tento parametr při sklizni stanovit. Většina odrůd ho má zatím dostatek, od minulého týdne došlo k průměrnému poklesu o 18 mg/l. Minimální požadavek asimilovatelného dusíku pro fermentaci s nízkým rizikem nežádoucích senzorických vjemů je pro bílá vína 150 mg/l, pro čistou ovocnou chuť je to až 250 mg/l. [1]

Hrozny modrých odrůd byly v 38. týdnu analyzovány poprvé. Bobule obsahují hodně vody a jsou v dobré kondici. Pokud je provedena na vinicích redukce úrody, mají potenciál k dobrému dozrávání. U Rulandského modrého byla naměřena u některých vzorků cukernatost až 18,5°NM. [1]

Ve vinicích se začínají objevovat i hniloby u Mülleru Thurgau, Neuburského nebo Tramínu. Záleží na lokalitě a agrotechnickému ošetření hroznů. U pozdních odrůd ještě dochází k poslednímu ošetření postřikem proti hnilobě. [1]

I přeš nižší cukernatosti je hlavním důvodem ke sběru u některých raných odrůd právě napadení hroznů hnilobou a hmyzem. Doporučujeme pravidelně hlídat stav hroznů a v případě sklizně co nejrychlejší zpracování bez dlouhého kontaktu se slupkou. V případě sběru problematické suroviny je vhodné použití AST-ASSOTAN společně s aplikací přípravku STAB MICRO M. Je to přípravek z chitosanu zabraňující oxidaci, působí proti plísním a kontroluje růst velkého množství nežádoucích divokých kvasinek a bakterií, které jsou přítomny v moštu. Jako antioxidanty doporučujeme použít Enartis Tan Blanc a Enartis Tan Antibotrytis. [1]

Použité zdroje:
[1] https://www.vinarskepotreby.cz/predsberova-analyza-38-tyden/

Kategorie: Aktuálně

0 komentářů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *