V současné době si přejeme co nejméně dešťových srážek a co nejvíce slunečných dnů.
V předpovědi počasí od 1.10. do 9.10. se dál objevují občasné dešťové přeháňky, četnější spíše až ke konci období. Denní teploty by měly být kolem 15 °C a v noci nad 5 °C, jak vidíme v týdenním výhledu počasí z www.portal.chmi.cz
Deštivé a chladné počasí minulého období způsobilo stagnaci zrání. Cukernatost hroznů se jako by zastavila. Průměrně se u bílých odrůd pohybuje kolem 18 °NM a u modrých kolem 17,5 °NM. Nejvyšší cukernatost 21 °NM v tomto týdnu byla naměřena u Tramínu červeného. Naopak docela nízké hodnoty jsou hlavně u Frankovky a Veltlínu zeleného. Zároveň je třeba si řipomenout, že by se letos mohlo sklízet v typických termínech, kdy se například Ryzlinky a Veltlíny sbírají až na konci října. Ovšem za předpokladu, že jsou hrozny v dobré kondici.
V grafu níže vidíme typický příklad vývoje cukernatosti pro tento týden, kdy i vlivem dešťů se zvyšování cukernatosti spíše zastavilo a v Mikulovské podoblasti v případě Chardonnay došlo k mírnému snížení.
Hodnota pH se u bílých i červených odrůd průměrně pohybuje shodně kolem 3,30. Od minulého týdne titrovatelné kyseliny klesly u bílých odrůd o 0,8 g/l a u červených pouze o 0,4 g/l. Zanedbatelný je oproti poslednímu měření i pokles kyseliny jablečné, která se téměř nezměnila. Toto není pozitivní vývoj hlavě pro červené odrůdy. Z hroznů s vyšším obsahem kyseliny jablečné se ve vínech objevují hrubé a nezralé tóny. U Cabernetu Sauvignon nebo u Rulandského modrého jsou hodnoty kyseliny vinné i jablečné téměř na stejné úrovni. Proto bude nezbytná při výrobě červených vín inokulace mléčných bakterií.
Vývoj cukernatosti u Rulandského modrého napříč podoblastmi vidíme následujícím v grafu.
Zdroj: vinarskepotreby.cz